Отпускат 20 млн. лева за ремонт на столични детски градини

По 7 вече е започнала реконструкция

12.12.2018 | 15:04 Редактор: Василена Василева
Отпускат 20 млн. лева за ремонт на столични детски градини

Залагаме около 20 млн. лв. в проектобюджета за 2019 г. за цялостни реконструкции и ново строителство на 15 детски градини в

София, като седем от тях вече започнахме, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от Dnes.bg

Те са в районите "Красно село", "Искър", "Подуяне", "Лозенец", "Студентски", "Триадица", "Витоша", "Овча купел", "Горна баня", "Люлин", "Изгрев".

"Тази година открихме пет детски градини, като една от тях е новата сграда на детска градина "Сърничка" в район "Младост". От тази есен 250 семейства и техните деца имаха възможност да изпратят децата си в новата сграда на детската градина, която е за 10 групи, със специален корпус, с многофункционална и спортна зала", заяви Фандъкова.

Близо 4 млн. лв. от бюджета на Столичната община са инвестициите, направени в изграждане и обзавеждане на детската градина, отчете тя.

Започна строителството на нови седем детски градини в различни райони на София като "Лозенец", "Витоша", "Искър" и др. Провеждат се процедури за избор на изпълнител за изграждането на още две детски градини, които са в районите "Подуяне" и "Триадица". Предвижда се през 2019 г. да започне работа по още шест детски градини.

Кметът също така посочи, че основен приоритет на общината остават зелените политики и образованието.

"През 2019 година трябва да завършим част от големите проекти, които променят града, и да започнем други. За мен е важно да осигурим последователното и устойчиво развитие на града. Следващата година отново ще бъде година на метрото", посочи столичният кмет и припомни, че през 2019 година ще бъдат пуснати в експлоатация нови 8 километра метро, а 2020 година още 4 километра.

Столичната община продължава и с модернизацията на градския транспорт. Днес бяха пуснати в движение първите 20 електобуса в София.

"Предстои да пуснем още 82 електробуса  на природен газ, които са тук, а през следващата година ще пристигнат още 60 нови автобуса. През следващата година очакваме и 13 нови трамвая", подчерта Фандъкова.

В приоритетите на столичния кмет за следващата година се екологичното устойчиво управление на отпадъците, образованието и грижата за  културно-историческото наследство. В бюджета за следващата година се залагат 15 нови детски градини, както и строителството на училища и спортни зали.

"В сферата на културата предстои  да започнем изграждането на първия център за съвременно изкуство", уточни Фандъкова.

През следващата година трябва да приключи реставрацията на минералната баня в Банкя  и да започне работата по реконструкцията на минералната баня в "Овча купел".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR