Близо 7 млн. лева са взети от бюджета на огнеборците за тази година

Според пожарникарите това заплашва живота на хората

10.12.2018 | 17:04 Редактор: Ралица Братанова
Близо 7 млн. лева са взети от бюджета на огнеборците за тази година

Близо 7 млн. лева са взети от бюджета на огнеборците за тази година, което според пожарникарите е заплаха за живота на хората.

Средствата са преразпредели с постановление на правителството, съобщиха от Управителния съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец", пише Dnes.bg.

"Липсата на годни защитни облекла и съоръжения за пожарникарите и спасителите увеличава риска от професионални заболявания, някои от които са нелечими", оплакват се от синдиката.

Оттам обвиняват още ръководствата на МВР в безхаберие, заради което повечето от пожарникарите и спасителите са оборудвани със стари и негодни за употреба защитни средства и са принудени да си ги купуват сами.

"Недостигът на средства за поддържане на наличната техника, включително и закупената по европейски програми, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби", допълват от "Огнеборец".

Пожарникарите искат и промяна не по-късно от април 2019 година на подзаконовата нормативна база, чрез която ясно да бъде уреден въпросът чие е задължението по осигуряването на здравословни условия на труд на пожарникарите и спасителите.

"Огнеборец" настоява и за създаването на фонд за акумулирането на средства, чрез който допълнително да се дофинансира структурата, нуждаеща се от голям финансов ресурс, подобно на практиката в редица европейски страни.