Съдът реши: Баневи остават в ареста

Намерени са достатъчно доказателства, че двамата имат общо със седемте престъпления, в които ги обвинява прокуратурата

07.12.2018 | 18:59 Редактор: Василена Василева
Съдът реши: Баневи остават в ареста

Специализираният наказателен съд остави в ареста бизнесмените Николай и Евгения Баневи. Магистратите намериха достатъчно доказателства, че двамата имат общо със седемте престъпления, в които ги обвинява прокуратурата. 

Припомняме, че става въпрос за източването на четири предприятия, преватизирани в началото на демокрацията, а именно "Полимери" - Девня, "Топлофикация" - Казанлък, "Елма-Троян" и Химически завод "Панайот Волов".

Според съда има опасност Николай и Евгения Баневи да извършат нови престъпления, а от доказателствата до момента става ясно, че това, което са направили, е много високо обществено опасно.

С оглед на това, че двамата имат постоянен адрес в София, то опасността да се укрият е доста малка, посочиха магистратите.

Сред свидетелите срещу Баневи се оказа синът на Николай Банев. Според защитата той е включен в списъка със свидетели просто за пълнеж. Прокуратурата обаче заяви, че не само той, а и всички останали свидетели дават подробни описания и указания, че начело на "Полимери" - Девня и на цялата престъпна структура са стояли именно Евгения и Николай, а в част от дружествата и майката на Николай Банев - Мария Банева. За нея обаче прокуратурата иска парична гаранция, тъй като тя е доста възрастна.

В последните си думи пред съда Евгения Банева поиска по-лека мярка за неотклонение, защото има три непълнолетни деца, за които желае да се грижи. 

Прокуратурата обаче контрира - децата учат в чужбина, така че не вижда къде точно майката ще се грижи за тях.

Голяма част от документите, въз основа на които се опира прокуратурата, бяха открити в строго секретна стая в дома на Баневи в столичния кв. "Бояна".

Решението на съда не е окончателно. То може да бъде обжалвано.