Борисов разтревожен за мира в Черно море, военни действия биха засегнали България

До една година подписваме с инвеститор за АЕЦ "Белене", увери Теменужка Петкова

07.12.2018 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
Борисов разтревожен за мира в Черно море, военни действия биха засегнали България

В парламента премиерът Бойко Борисов коментира острата криза между Русия и Украйна след задържането в Черно море на три украински кораба и техните екипажи. Той е категоричен, че кризата трябва да се реши по мирен път, а евентуални военни действия в Черно море ще засегнат интересите на България.

Той е разтревожен от информацията, че САЩ обмислят изпращането на военни кораби, които да следят за мира.

"И аз прочетох, че ще идват такива кораби. Чужди кораби към момента няма. Черно море трябва да бъде място за туризъм, полагам огромни усилия", заяви премиерът.

Освен да създаде проблеми с туризма по Черноморието, конфликтът може да попречи и на газовата връзка мрежду Русия и Турция. Припомняме решението на "Газпром", че е допустимо разклонение от тръбата да минава през България.

А енергийният министър Теменужка Петкова заяви в парламента, че до една година България ще подпише договор с инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" и реализиране на вече закупената техника. 

Пред депутатите тя обясни и критериите на България към бъдещия инвеститор. Компании от Китай, Южна Корея и Франция имат интерес да инвестират в АЕЦ "Белене".