Трамваи тръгват по ул. "Граф Игнатиев" в София, за да тестват трасето

Това съобщи заместник-кметът на столицата Евгени Крусев

28.11.2018 | 08:21 Редактор: Ивайло Николов
Трамваи тръгват по ул.

От днес започва тестово пускане на мотриси по улица "Граф Игнатиев". Това обяви тази сутрин заместник-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.

Мотрисите ще се движат без да превозват пътници и в рамките на 72 часа ще проверяват готовността и годността на трасето, като първите ще тръгнат по трасето след 9:00 часа.

Заместник-кметът на София обясни, че тези тестове са задължително условие преди приемане и пускане в експлоатация. След това комисия от ДНСК ще трябва да провери обекта, за да издаде акт 16.

"След това ние имаме готовност веднага да се пусне редовно трамвайно движение по линии 10, 12 и 18, които минават по улица "Граф Игнатиев". Проверява се как е изпълнен релсовият път, как е изпълнена контактно-кабелната мрежа и съответно дали мотрисите преминават нормално, така че когато се пусне редовно движение с пътници, всичко да бъде проверено и прието", обясни още Евгени Крусев.

Заместник-кметът допълни още, че трасето, настилките и кабелната мрежа са изградени на 100% и технически няма пречки на трамвай да премине по този участък. Именно това е и причината за започването на тестовете.

От Столичната община допълниха още, че релсовото трасе по улица "Граф Игнатиев" е била само част от целия проект за реконструкция и работата по тротоари, осветление, озеленяване и други компоненти от градската сред продължава.

На някои места ще бъдат премахвани и загражденията, за да не се пречи на бизнеса в района.

Евгени Крусев коментира и зимната обстановка в столицата тази сутрин. Той обясни, че се очаква засилен трафик и призова хората да ползват градския транспорти. Крусев увери още, че се обработват всички основни трасета в града, а на терен са 140 снегорина.

Най-обилен е снеговалежът в южните райони на столицата. Изпълняват се всички маршрути на градския транспорт. Затруднения има в планинските райони. От МВР и АПИ предупреждават и шофьорите, и пешеходците да бъдат внимателни и да се съобразяват с усложнената обстановка.

Гледайте видеото.