Половин млрд. лева повече за здраве! НС прие бюджета на НЗОК за 2019 г.

Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година

27.11.2018 | 16:47 Редактор: Василена Василева
Половин млрд. лева повече за здраве! НС прие бюджета на НЗОК за 2019 г.

Бюджетът на НЗОК за следващата година е факт. Депутатите го приеха на извънредно заседание във вторник.  Здравната вноска остава 8%.

За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и за извънболнична помощ.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година. Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

Разходите в бюджета на Касата са в размер на над 4,3 млрд. лева. За персонал са в размер на над 41 млн. лева, за административни дейности – над 12 млн. лева, за здравноосигурителни плащания – малко над 4,1 млрд. лева.

Депутатът от БСП Георги Михайлов настоя за създаване на специален фонд за лечение на здравнонеосигурените лица.

"Попитайте всеки директор на болница какво се случва в Отделението по интензивни грижи и в кабинетите, които приемат спешно болни пациенти, които на практика се обръщат в кабинети за болни, които са неосигурени", каза той. 

От своя страна шефката на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че за лечението на хората, които не са осигурени здравно, се плаща от държавата, но не през бюджета на НЗОК.

"Категорично държавата плаща за спешна помощ, само че това ще го видите в големия бюджет, където са плащанията на МЗ", обясни тя.

Междувременно от БСП заявиха, че ще дадат бюджета на НЗОК за 2019 г. на Конституционния съд. Причината е, че чрез него се променяли 18 закона, сред които изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъка върху доходите на физическите лица. 

Опозицията смята, че това е недопустимо, тъй като бюджета на Здравната каса е специален и не може да се позволява с него да бъдат променяни закони, които нямат пряко отношение към парите за здравеопазване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR