Майките на деца с увреждания продължават с протестите

Те ще останат под прозорците на властта докато депутатите не гласуват оставката на Валери Симеонов

20.11.2018 | 18:18 Редактор: Василена Василева
Майките на деца с увреждания продължават с протестите

Въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов протестът на майките на деца с увреждания пред Министерския съвет продължава и днес. 

Те са категорични, че ще останат под прозорците на властта докато депутатите не гласуват оставката на Симеонов.

Ще продължи и протестът на палатките, както в София, така е в страната, до окончателното приемане на второ четене на законите, засягащи хората с увреждания, във вида, в който са съгласувани с тях.

Самият Валери Симеонов пък не присъства днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

Meждувременно стана ясно, че социалните партньори са подкрепили законопроекта за социалните услуги, които се очаква да бъдат напълно безплатни, а общините ще имат ангажимент към прилагането им. 

Meждувременно стана ясно, че законът за социалните услуги продължава пътя си към Министерския съвет и парламента. Той е част от пакета социални закони, за приемането на които протестиращите майки на деца с увреждания настояват, заедно със Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Законопроектът беше подкрепен от КНСБ, КРИБ, БТПП и Съюза за стопанска инициатива. КТ "Подкрепа" и АИКБ се въздържаха да го подкрепят, а от БСК бяха "против".

Законопроектът за социалните услуги предвижда държавата да гарантира минимален пакет от социални услуги, заложени в национална карта на социалните услуги, които се финансират от държавния бюджет.

С проекта се въвежда разделение на социалните услуги на общодостъпни и специализирани. Ще има общодостъпни безплатни услуги, които са насочени към всички, а не единствено към хора от уязвимите групи.

Безплатните услуги са свързани предимно с информиране, консултиране и подкрепа на родители по въпросите на ранното детско развитие и отглеждане на деца, ранна интервенция за увреждане и помощ в кризисна ситуация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR