Масово вярване: Цените на горивата са високи заради картел

25% от анкетираните смятат, че протестите може да са ефективни, ако станат още по-мащабни

20.11.2018 | 17:59 Редактор: Иван Берберов
Масово вярване: Цените на горивата са високи заради картел

Високите цени на горивата изкараха на улицата много хора, които поискаха по-ниски цени и по-висок стандарт на живот. В протестите се стигна и до блокиране на пътища и магистрали, а общественото недоволство все още не е стихнало, въпреки че цените поеха надолу.

Само от началото на ноември цената на бензина по бензиностанциите у нас падна средно с около 24 стотинки. При дизела цените паднаха с около 6 стотинки за литър за същия период.

Търговците се кълнат, че това няма нищо общо с протестите, а се дължи на поевтиняването на петрола на световната борса. Точно заради това перспективата до края на годината е и за още леко понижение в цените на горивата.

Какво обаче мисли българинът за цената на горивата? В своята традиционна анкета, в която участие взеха 2393 души, екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Очаквате ли цените на горивата да тръгнат надолу след протестите у нас?

Какво показват резултатите: Цели 46% от запитаните смятат, че едва ли ще има особен резултат от протестите, след като според тях явно има картел между бензиностанциите за цената.

Едва 8% са тези, които смятат, че протестите ще принудят веригите да свалят цените до по-поносимо ниво, а според всеки четвърти (25%) сериозен резултат от протестите може да има само, ако те станат още по-масови и в цялата страна.

1% от анкетираните пък отчитат, че отговарят на високите цени на горивата като зарежат само от малки бензиностанции, които обикновено продават на по-ниска цена.

Други 2% пък признават, че успяват да се уредят с гориво "на черно" и затова високите цени на този етап не ги засягат толкова.