26 огнища на птичи грип са открити в български ферми

Птиците в засегнатите стопанства са над 1 милион

20.11.2018 | 17:35 Редактор: Ралица Братанова
26 огнища на птичи грип са открити в български ферми

До средата на ноември тази година в България са потвърдени 26 огнища на птичи грип. Високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП H5N8) има в 5 от областите - Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Птиците в засегнатите стопанства са над 1 милион, съобщава Investor.bg.

14 са огнищата в обекти за патици мюлари, 6 при кокошеви (едно във ферма с бройлери), 5 в задни дворове, едно в дивечовъдно стопанство. 

Според Агенцията циркулацията на вируса продължава в птицефермите. Основни причини за появата и разпостранението на заразата са пробиви в биосигуността, отглеждане на открито и транспорт.

Европейската комисия (ЕК) е поискала разширяване на сегашните ограничителни зони допълнителна рестриктивна зона, която да включва областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора.

Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващият високорисков сезон, необходимостта от гаранции пред страни членки и трети държави във връзка с движението на живи птици и яйца за люпене.

БАБХ е предложила на ЕК създаването на допълнителна зона да се обсъди след окончателен анализ на резултатите от засиления надзор, който се прилага в момента и изпълнение на ангажиментите, поети от страна на птицевъдния сектор.