Отпускат 1,5 млн. лева за стипендии в дуалното обучение

МОН ще мотивира децата за инженерно-техническите специалности

19.11.2018 | 17:04 Редактор: Тодор Петров
Отпускат 1,5 млн. лева за стипендии в дуалното обучение

За следващата година е предвидено 1,5 млн. лв. за стипендии на ученици, които се обучават в дуална форма.

"Дуалната форма на обучение трябва да се разширява. За следващата година сме гласували такива средства за стипендии на ученици, които са включени в дуална форма на обучение. Предстои да се стартира проект, който ще подготвя допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение", обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция "Ценности и образование".

"В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност", коментира още Вълчев, цитиран от Dnes.bg.

Министър добави, че целта е да бъдат мотивирани повече деца да се включат в техническо-професионално образование с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование.

"Образователната реформа в дуалното и професионалното обучение трябва да продължи със стъпките, които сме приели, но в по-ускорена форма. В момента правим преструктуриране на приема. Догодина формулата за преструктуриране ще бъде от профили и професии, свързани с предмети като математика, природни науки и техника", посочи Красимир Вълчев.