Борисов разпореди проверка на издадените български паспорти в последните 5 години

Той е изискал резултати във възможно най-кратък срок

19.11.2018 | 16:41 Редактор: Ралица Братанова
Борисов разпореди проверка на издадените български паспорти в последните 5 години

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка за 5 години назад на българските документи за самоличеност, издадани на чужденци. Той е изискал резултати във възможно най-кратък срок. 

Проверката идва няколко седмици след като антикорупционната комисия започна разследване за мащабна корупционна схема в Държавната агенция за българите в чужбина, свързана с манипулиране на документи за българско гражданство. 

В началото на месеца Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста вече бившия председател на агенцията Петър Харалампиев и главния секретар Красимир Томов. Третият обвиняем за корупционната афера – сръбският гражданин Марко Стойов, не е обжалвал задържането си и също остава в Ареста.

След влизането на България в ЕС броят на издадените български паспорти се е увеличилил няколко пъти. Справката сочи, че през 2001 г. издадените паспорти са 940.

Броят им през годините постепенно расте, като през 2005 г, когато страната ни подписва договор за присъединяване към Европейския съюз, новите ни сънародници са 5 пъти повече.

Повече от половината чужденци, получили българско гражданство са македонци. Второто място заемат молдовците, като техният брой е малко над 29 000. Най- малко са желаещите от Косово