Марин Льо Пен и Марешки се обявиха за свободна и демократична Европа

Лидерката на френската крайна десница е в София за среща с националистическите и популистки съюзници от Източна Европа

16.11.2018 | 18:12 Редактор: Василена Василева
Марин Льо Пен и Марешки се обявиха за свободна и демократична Европа

Лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен се обяви за свободна и демократична Европа и независимост на нациите. Тя настоя, че Европейският съюз е най-страшният враг на Европа и днес "не се свени да се представя като истинска империя".

Марин льо Пен е в София за среща с националистическите и популистки съюзници от Източна Европа. Тя участва във форум под мотото& "Движението за Европа на нациите и свободата - нов модел за европейските граждани", чиито домакин бе партията на Веселин Марешки "Воля".

Лидерката на френската десница обясни, че е в София, за да изрази подкрепата си за "Воля" и да покаже, че има и друг начин, освен да се подчиняваме на Европейския съюз в този му вид.

Тя обясни, че с нейните съюзници ще се борят ЕС да се реформира като Европейски алианс на нациите, който да гарантира сътрудничеството между страните, но то да се базира на свободата, и всяка държава да решава към кои политики да се включи.

"В навечерието на тези евроизбори съм много щастлива да бъда с вас, за да подкрепя нашите съюзници от "Воля". Знайте, че френските патриоти ви подкрепят със сърце и душа. Периодът на дива глобализация, която затваря този свят, е към своя край", каза Марин льо Пен.

По думите й с парите, които се влагат, ЕС иска да се унищожи националният имунитет, държавите да се претопят и мигрантската политика да бъде наложена.

"При нас мигрантите са във всяко село, има градове, които вече не са френски. Моята държава, въпреки историческата и икономическата си тежест, политически изчезва. Нашият проект е освобождаването на Европа, патриотичните партии предлагаме точно това - да се създаде Европейски алианс на нациите, който да гарантира сътрудничеството, но да се базира на свободата", обясни Марин льо Пен.

"Не трябва да ни се налага кой да бъде на власт от хора, които не са избрани. Да ни се налага как да ядем, танцуваме, четем. ЕС е най-страшният враг на Европа. Искаме независимост на нациите, за да може да живее отново истинската Европа", продължи тя.

По думите й до мигрантската криза се е стигнало, тъй като Европа е разрушила националните граници и се подтиква нелегалната миграция.

Марин льо Пен разкритикува и позицията на ЕС спрямо Русия и се обяви срещу наложените санкции.

"Франция и Русия са стари приятели и не виждам каква е причината да се подчинявам на някакви санкции, които нямат общо с интересите на нашата страната и да се съобразявам с решения на Юнкер или който и да е. Тласнахме Русия в прегръдките на Китай и има много хора, които съжаляват за този избор. Това е изборът на ЕС, а не на европейските държави", настоя тя.

Веселин Марешки на свой ред заяви, че Европа се променя и "мощната патриотична вълна се разраства".

"Нямаше как тази патриотична вълна да не се надигне. След погрома на ценностите, политиката по отношение на мигрантити, изключително слабото лидерство, затъналите в задкулисие чиновници в Брюксел... Някой трябва да каже стига и движението "Европа на нациите и свободата" ще изпълни тази задача. Промените, които са в ход, може да се сравнят с падането на Берлинската стена", отсече Марешки.

Още новини четете в Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR