С пълно мнозинство: Депутатите одобриха промените в НК за домашното насилие

До 5 години затвор може да достигне максималното наказание

15.11.2018 | 12:54 Редактор: Ралица Братанова
С пълно мнозинство: Депутатите одобриха промените в НК за домашното насилие

С пълно мнозинство депутатите в парламента приеха на първо четене промените в наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие. Те бяха одобрени от всички парламентарни групи с 137 гласа.

До 5 години затвор може да достигне максималното наказание, включително ако е доказано и психическо насилие. В поправките е дефинирано какво точно означава психически насилие. 

Предвиждат се по-тежки наказания за престъпления, извършени от близки роднини. Тормозът извън семейството пък ще се наказва със затвор до 1 година или пробация. Освен за физическо насилие, с лишаване от свобода ще се наказват и заплахите, принудата и преследването.

Въпреки че БСП подкрепиха поправките те обясниха, че имат своите резерви и според тях не със закон, а с подобрение на качеството на живот може да се намали домашния тормоз, тъй като напрежението от бедността ескалира в насилие.

В парламента обсъдиха и призивите от протестите за оставка на кабинета, както и в частност на Валери Симеонов. Волен Сидеров коментира, че не вижда поводи за оставка на правителството, но би сменил външния министър Екатерина Захариева.

Снимка: Bulgaria ON AIR