МВР за протестите: Полицаите не са превишили правата си

От синдикалната организация на органите на реда заявиха, че подкрепят демонстрантите

12.11.2018 | 13:34 Редактор: Иван Берберов
МВР за протестите: Полицаите не са превишили правата си

Полицейски проверки за документи на протестиращи край Троян, проверки за неплатени глоби към КАТ на входа на Бургас и сблъсъци между протестиращи и полиция край Благоевград... Така изглеждаха последните няколко дни на гражданско неподчинение. 

Произвол или изпълнение на служебните задължения е това - въпросът циркулира из социалните мрежи. Еднозначен отговор обаче няма. От МВР са категорични, че полицията само е охранявала протестите. 

Нито един от служителите не е превишил правата си, не е ограничил протестиращите в рамките на разрешеното от закона.

"Никъде, в цялата страна, от служителите на полицията не е използвана физическа сила и полицейска техника, въпреки че в имаше провокации от страна на гражданите, които се прибираха в края на неделния ден със своите автомобили. Отговорно мога да кажа, че не допуснахме нарушение на общестения ред или някакви стълкновения между протестиращи и непротестиращи", обясни директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски.

Макар протестите да продължиха доста по-дълго от предварително заявеното време, полицията остана на място докрая. Защото такива са ѝ задълженията.

От синдикалната организация на служителите на МВР заявиха, че подкрепят протестите, предаде репортерът Сергей Тодоров.