Почитаме паметта на Свети Мина - покровител на семейството

Имен ден днес празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка

11.11.2018 | 09:06 Редактор: Тодор Петров
Почитаме паметта на Свети Мина - покровител на семейството

Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните. Свети Мина е патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Закриля жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Свети великомъченик Мина е бил войник в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век. Няколко години преди това той напуснал военната служба и заживял с дивите зверове в гората. Отдаден изцяло на Бога, отказвайки да приеме идолопоклонничеството, Свети Мина се явявал пред грешниците, които посягали пред чуждото богатство, разобличавал ги и така ги връщал към праведния живот.

Затова е почитат като светец, който помага на хората да намерят или да си възвърнат изгубеното или откраднатото. Народните поверия представят Свети Мина като господар на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като войн на бял кон.

С решение на правителството от 2010 г. днешният ден е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност. Имен ден днес празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)