Птицевъди срещу БАБХ: Протест и дълги преговори, но консенсус няма

Нов случай на птичи грип, този път във ферма в Димитровградско

05.11.2018 | 15:56 Редактор: Тодор Петров
Птицевъди срещу БАБХ: Протест и дълги преговори, но консенсус няма

Десетки стопани на птицевъдни ферми излязоха на протест пред Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в София. Недоволството е заради мерките, които Агенцията предприема за ограничаване на птичия грип у нас. 

Част от протестиращите по-късно бяха поканени на разговори с представители на БАБХ. След часове преговори така и не се стигна до консенсус между двете страни, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

От БАБХ предложиха до 1 юни птицевъдите в районите с повторяемост на заболяването птичи грип да преустановят зареждането. Става дума за Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Птицевъдите не приеха добре предложението според тях това ще доведе до фалит.

Протестиращите обвиниха БАБХ в манипулиране на пробите, а от Агенцията обещаха да направят процедурите така, че занапред да няма конфликти относно истинността на взетите от птиците проби. Утре от БАБХ ще излязат с решение дали това предложение ще бъде прието, а също така и с решение какво ще се случи с патетата в птицекомбината в Хасково.

По време на брифинга бе съобщено, че е регистриран нов случай на птичи грип в патешка ферма в района на Димитровград.