Симеонов няма намерение да подава оставка, коалицията го задължила да е вицепремиер

Той заяви, че не се притеснява от протеста на майките

22.10.2018 | 12:52 Редактор: Василена Василева
Симеонов няма намерение да подава оставка, коалицията го задължила да е вицепремиер

Само Политическият съвет на коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" можел да вземе решение за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

"Това са тези, които са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по свое желание, такова беше решението на коалиционния съвет на коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" през май миналата година", разясни Симеонов пред журналисти в Министерския съвет.

Оставката му бе поискана от майки на деца с увреждания заради думите му, че са "кресливи", а децата им - "уж болни".

Вицепремиерът каза още, че когато Политическият съвет реши и поиска оставката му, ще я подаде по политически причини. Той посочи, че по-конкретно тримата, които могат да решат дали той да си подаде оставката, са Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Валери Симеонов коментира, че не вижда причини да си подаде оставката по лични причини, защото нямало за какво.

"Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли не боли, това е истината. Аз категорично стоя зад своите думи", изтъкна вицепремиерът. 

Симеонов не се притеснява и от протестa на майките. Според него всеки може да иска оставки, особено политически сили и лидери. 

Работодателските организации, които се срещнаха със Симеонов път заявиха, че те трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса.

Междувременно стана ясно, че ВМРО ще представи позицията си за исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов на коалиционен съвет, насрочен за вторник следобед.

A майките на деца с увреждания от своя страна бяха категорични, че ще протестират докато оставката на вицепремиера не стане факт. Те организираха национален протест под прозорците на властта. Протести ще има още в Пловдив, Варна, Плевен, Враца, Стара загора и Силистра. Утре се очаква и българи, живеещи в Лондон, също да излязат по улиците на мегаполиса, за да изразят негодуванието си.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR