Шефът на БТА обвиняем заради сключване на неизгодни сделки

Ако бъде признат за виновен, Минчев може да бъде лишен от свобода от 1 до 6 години
Публикувана: От:


Още по темата

 

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу Максим Минчев - генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА) за сключване на неизгодна сделка, съобщиха от Прокуратурата.

Минчев е предаден на съд, за това че в периода от 8 февруари 2016 г. до 10 януари 2017 г., в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за Агенцията в общ размер 93 584,64 лв.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията - предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти.

При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за Агенцията. 

Не било осъществено проучване на пазара и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това.

Спрямо генералния директор на Българска телеграфна агенция е определена мярка "подписка".

Ако бъде признат за виновен, Минчев може да получи наказание от една до шест години "лишаване от свобода" и  съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност.

 

Коментари ( 0 )