Румен Радев покани кралица Елизабет II на посещение в България

Ако тя не можела, да дойдел член на кралското семейство

18.10.2018 | 15:58 Редактор: Ралица Братанова
Румен Радев покани кралица Елизабет II на посещение в България

Президентът Румен Радев е на аудиенция при кралица Елизабет II. Темите, обсъдени в Бъкингамския дворец, ще останат в тайна, тъй като аудиенцията има статут на лична среща.

В първата ѝ част президентът се е срещнал сам с кралицата, а по-късно към тях се е присъединила и съпругата на държавния ни глава Десислава Радева.

Българската страна е носила и дарове за кралицата - реплика на икона от XVIII век на Св. Богородица Троеручица.

След аудиенцията си при британската кралица Елизабет II президентът Румен Радев съобщи, че я е поканил на посещение у нас.

Ако тя не можела, да дойдел член на кралското семейство във връзка и със 140-годишнината от установяването на дипломатическите взаимоотношения с Великобритания, която ще бъде отбелязана догодина.

"На място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни традиции на нашия народ, които присъстват и в Британския музей и в Британската библиотека", каза държавният глава.

Той обаче отговори уклончиво на въпроса дали кралица Елизабет II е приела поканата.

"Ще разберете", локонично каза Радев.

Иначе според него аудиенцията при кралица Елизабет II не ражда новини, тя е новина сама по себе си.

"Тя е знак за приятелските отношения между България и Великобритания, между тях има стратегическо партньорство и отличен политически диалог, има активно сътрудничество в редица области. Поканата за аудиенция е знак за уважение между двете страни, за чието развитие работят нашите държави. Това беше потвърдено и по време на тази аудиенция", заяви държавният глава.

Румен Радев коментира още, че отношенията между Великобритания и ЕС са важни за двете страни и Brexit не може да промени тази даденост.

Румен Радев е четвъртият български президент, който се среща с Елизабет II. 

На аудиенця при Нейно Величество са били Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. Желю Желев е присъствал на обяд с Елизабет II, а Георги Първанов се е срещал само с представители на кралската фамилия.