"Джи Пи Груп" се отказва от обществена поръчка за ремонт на трасето на трамвай №5

Премиерът поиска от АПИ да извади компанията от проектите с европейско финансиране

15.10.2018 | 17:38 Редактор: Ралица Братанова

Строителната фирма "Джи Пи Груп" се отказва от обществената поръчка, възложена от Столичната община за ремонт на трамвайното трасе на линия номер 5 по бул. Цар Борис Трети.

Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, съобщиха от Investor.bg . В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска от Агенция "Пътна инфраструктура" да извади компанията от проектите с европейско и държавно финансиране.

"Конкурсът още не е окончателно завършен, няма сключен договор и предстои да бъде класирана, най-вероятно, втората фирма, която е класирана. Друг обект - това е Зона 2 на ул. "Граф Игнатиев", който се изпълнява от компанията, ще продължи да се изпълнява, защото не бихме могли да оставим разкопана улицата по средата. Знаете, че увеличихме максимално контрола при всяко неизпълнение. Знаете, и огромните санкции, които сме заложили в договора", посочи Фандъкова.

Investor.bg  припомня, че в края на миналата работна седмица "Джи Пи Груп“ заяви, че ще депозира в Aгенция „Пътна инфраструктура“ отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница.

Това стана, след като премиерът Бойко Борисов разпореди на агенцията да намери законов начин, по който да извади компанията от проектите с европейско и държавно финансиране.

"Джи Пи Груп“ беше избрана за изпълнител в открита процедура по реда на ЗОП.

От компанията коментираха, че заради започналите проверки има реална опасност от неспазване на графика за изпълнение на проекта, което създава риск от загуба на средства.

"Това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ за изграждане на "Автомагистрала "Струма“, финансирана от ОП "Транспорт 2007-2013 г.”, посочиха в позицията си 

Снимка: Архив