България няма да участва в конкурса "Евровизия 2019"

Причините са финансови

15.10.2018 | 22:46 Редактор: Ралица Братанова
България няма да участва в конкурса

След 12 участия в международния конкурс за песен България се отказва от участие в Евровизия по финансови причини, съобщават от БНТ.

В позиция на телевизията се посочва, че през последните две години БНТ не е плащала сама разходите и вноските за участие в конкурса, а е имала партньори - продуцентски компании или професионални екипи. Въпреки това сметката не е излизала.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите - участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

"Задължително България трябва да участва. Имаме нужда страната да присъства винаги, за да покзва майсторството, таланта на изпълнителите, на всички екипи, които се грижат за представянето на България" заяви музикантът Етиен Леви.

"Евровизия" е най-гледаното телевизионно шоу в Европа със своите над 200 млн. зрители. България се включи в конкурса през 2005 г. Две години по-късно страната ни проби в ТОП 5. През 2016 г. Поли Генова стана четвърта с песента If Love Was a Crime, а през 2017 г. България се класира на рекордното засега второ място с песента Beautiful Mess, изпълнена от Кристиан Костов.