Социална помощ ще бъде отпускана на всички сираци

Досега право на пенсия имаха само тези с доход до 75 лв.

12.10.2018 | 14:14 Редактор: Ралица Братанова
Социална помощ ще бъде отпускана на всички сираци

Oмбудсманът Мая Манолова извоюва още една победа, след като отпадна подоходния критерий за отпускане на социална помощ за всички сираци и полусираци.

Така всички деца без един или двама родители ще получават помощта, чийто размер ще бъде определен в бюджета за следващата година, съобщиха от Dnes.bg .

Първоначално управляващите искаха подоходния критерий да остане за децата с един родител, но след разговори с финансовия министър и премиера Борисов и отлагане на гласуването, те решиха той да отпадне за всички.

В крайна сметка предложението на БСП за отпадане на подоходния критерий отпадна, след като управляващите застанаха зад него.

"След една година кампания, която започна с писмото на Златина Хаджипанайотова до Дядо Коледа, след писане на законопроекти и срещи с парламентарните групи, имаме добра новина. Имаме победа - абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. И обидата, че веднъж са наказани от съдбата, а после ги наказва и собствената им държава, ще отпадне", каза Манолова.

По думите ѝ става въпрос само за около 6000 деца и подкрепата за тях не би затруднила по никакъв начин държавата.

Досега право на социална подкрепа имаха само тези с доход до 75 лева. Това е и причината Златина Хаджипанайотова да напише в края на миналата година писмо до Дядо Коледа, с което даде гласност на проблема.

Те изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия.

"Макар и по-късно, Дядо Коледа дойде за следващата Коледа, но все пак дойде", заключи Манолова.