Проучване сочи: 30% от българите одобряват правителството, 59% - не

Само 4 партии с шанс за парламента, ако изборите бях днес

12.10.2018 | 21:40 Редактор: Велислав Филипов
Проучване сочи: 30% от българите одобряват правителството, 59% - не

Само 4 партии с шанс за парламента, ако изборите бях днес. Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта рисърч".

Ако изборите се провеждаха в този момент, 23,7% от българите биха гласували за ГЕРБ, а 20,1% – БСП. За ДПС биха отишли 6,1% от гласовете, а за "Обединените патриоти" - 5,5%. 

За "Демократична България" биха гласували 2%. "Воля", АБВ и "Реформаторския блок" биха получили по 1%. 34,2% заявяват, че няма да гласуват.

С 3% намалява одобрението към правителството за последните месеци. To е одобрявано от 30% от българите, а неодобрението му e на 59%. 

През октомври за пореден път рейтингът на премиера Бойко Борисов е по-висок от този на правителството. Министър-председателят е одобряван от 38% от българите, а неодобрението към работата му възлиза на 52%. През последните месеци този дял нараства с 5 пункта. 

Президентът Румен Радев, чийто рейтинг беше трайно висок, губи 9% одобрение през последните месеци и добавя 7% неодобрение. В началото на октомври 60% от българите одобряват президента, а 28% не го одобряват.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)