Фандъкова и Камарата на архитектите стигнаха до консенсус!

Срокът на конкурса за реконструкцията на площад "Св. Неделя" ще бъде удължен до 18 ноември

12.10.2018 | 13:32 Редактор: Василена Василева
Фандъкова и Камарата на архитектите стигнаха до консенсус!

След скандалите с ремонтите в центъра на София, кметът Йорданка Фандъкова, придружена от главния архитект Здравко Здравков, се срещна с представители на Камарата на архитектите.

Повод за това станаха опасения сред организацията, че конкурсът за реконструкцията на столичния площад "Св. Неделя" спира конкуренцията.

Преди няколко дни с отворено писмо Камарата на архитектите съобщи, че се оттегля от журито на конкурса за концепция на площада "Св. Неделя". Причината е допускането само на седем кандидата и неприемането на предложение на камарата процедурата да бъде разделена на две, за да се осигури равен достъп на архитекти от страната и чужбина.

Поради опасенията на архитектите, главният архитект веднъж вече промени възложението, като бяха намалени критериите за участниците. 

След края на срещата стана ясно, че тя е била с конструктивен характер и е бил постигнат консенсус по темата, съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов.

В началото на следващата седмица вероятно ще се проведе нова среща, за да бъдат изчистени неточностите. А срокът на конкурса за концепция ще бъде удължен до 18 ноември, за да могат в него да се включат повече архитекти.