Майките на деца с увреждания и властта се договориха

Законът влиза в парламента на 19 октомври, протестите обаче ще продължават

09.10.2018 | 18:11 Редактор: Ралица Братанова
Майките на деца с увреждания и властта се договориха

На 19 октомври Законът за хората с увреждания влиза в парламента. Има и осигурено финансиране за спорните текстове, предизвикали протести месеци наред. Това стана ясно след среща на майките на деца с увреждания с представители на властта. 

2.5 млрд. лева ще бъдат осигурени в държавния бюджет за следващата година за политиките за хора с увреждания. В тази сума влизат и тези 150 млн. лева, които бяха обещани през юни. Те ще бъдат прибавени в бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Общата сума, с която то ще разполага, е 350 млн. лева.

Майките и властта се разбраха и за точни срокове, по които двата законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ, ще бъдат кодирани в Народното събрание.

На 11 октомври двата законопроекта ще бъдат разгледани от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а на 17 октомври ще бъдат вкарани в Министерския съвет за одобрение.

Очаква се кодирането им в Народното събрание да се случи на 19 октомври и законът да бъде приет от депутатите през декември. Това обаче трябва да се случи преди приемането на бюджета за следващата година.

До 1 септември през 2019 г.  хората с увреждания ще получават финансовата си подкрепа от държавата, както досега. От 1 септември ще влезе в сила нов модел, за който ще е необходима индивидуална оценка, която трябва да бъде готова до тогава. 

930 лв. остава помощта, която ще получават семействата с деца с увреждания, а 430 лв. ще получават, навършилите 18 години.

Майките бяха категорични, че протестите ще продължават до самия край.