За едни 1200, за други... 220! Бисер Петков подкрепя идеята за таванa на пенсиите

Властта предвижда минималната пенсия догодина да скочи с 4,6% по швейцарското правило

05.10.2018 | 19:15 Редактор: Василена Василева
За едни 1200, за други... 220! Бисер Петков подкрепя идеята за таванa на пенсиите

Социалният министър Бисер Петков не е бил поканен на срещата при премиера Бойко Борисов за ръста на максималния осигурителен доход в четвъртък. 

Той обаче подкрепя обсъдения от правителството и синдикатите скок на доходите, за които се дължат осигуровки. 

Промяната ще доведе и до по-висок таван на пенсиите. Според шефа на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов решението на управляващите да не пада таванът на пенсиите е от притеснение да не се получи "огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите".

Вчера синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов се договориха таванът за новоотпуснатите пенсии да не отпада от началото на следващата година, както се предвиждаше. Вместо това максималният размер, който в момента е 910 лв., ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли.

Властта пък предвижда минималната пенсия догодина да скочи с 4,6% по швейцарското правило. Сега тя е 207 лева, а аритметиката показва, че тя ще се увеличи до 216 лв. и 52 стотинки.

"В година, в която предстоят два избора, управляващите трудно взимат непопулярни мерки. Този път това е страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен", коментира Адемов.

По думите му обаче това не е най-важният дебат, а дали ще има някакви мерки, с които са се подпомогнат пенсионерите.

Затова и от движението обсъждат идеята преизчисляването на пенсиите да бъде от 1 април догодина, а не от 1 юли.

"Промяната в енергийното подпомагане ще реши някакви проблеми, но не всички заради очаквания ценови шок от увеличаването на цените на енергоносителите. От ДПС обсъждаме идеята преизчисляването на пенсиите да бъде от 1 април, а не от 1 юли, за да може всички пенсионери да получат едно преизчисляване, което да покрие увеличаването на цените от тази година", обясни Адемов.

Той коментира и въпроса за увеличаването на максималния осигурителен доход, но изтъкна че има аргументи и в едната, и в другата посока. Адемов запита и защо не се повдига въпросът изобщо да няма максимален осигурителен доход.

Адемов бе категоричен и че не е сериозно една такава дискусия да се провежда без работодатели и социалния министър.

"Нямам нищо против споразуменията, стига да са коректни и осъществени по съответните процедури. А процедурите в България не предполагат такива срещи, които макар и да са в кабинета на премиера, да не участва основният играч - министъра на труда и социалната политика", заключи депутатът от ДПС.