Предвиждат затвор и за производителите на фалшив алкохол и цигари

Към момента те са безнаказани, решетки и глоба има само за търговците

25.09.2018 | 17:07 Редактор: Василена Василева
Предвиждат затвор и за производителите на фалшив алкохол и цигари

След зрелищната акция и ареста на собственика на "СИС индустрийс", "Винпром - Карнобат" и "Топаз мел" Миню Стайков за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, властите се сетиха, че има пропуски в Наказателния кодекс и производителите на фалшив алкохол и цигари реално не са преследвани от закона.

Текстовете в НК в момента не предвиждат затвор до една или до три години, ако престъплението е извършено повторно, за всеки който продава или държи на склад акцизни стоки без бандерол. За производителите обаче няма нито дума.

Това обаче щяло да се промени.

"Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители", увери  министърът на правосъдието Цецка Цачева във връзка с контрола на производството на акцизни стоки и необходимите в тази връзка промени в акцизното законодателство.

Тя допълни, че още днес експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят промени в чл. 234 на НК, който предвижда наказателна отговорност за лица, които продават или държат на склад акцизни стоки без бандерол, но не и за лицата, които произвеждат такива.

Според финансовия министър Владислав Горанов парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателните промени, които да преодолеят празнотите в НК във връзка с незаконното производство на акцизни стоки.

Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира темата: "За мен тези пропуски в законодателството не са констатирани сега. Сега имаме възможност да сме чути. За мен това не е нещо ново. Въпросът е идеите, намеренията и волята да са облечени в подходяща законодателна техника".

Според него процентът на условните присъди не може да бъде мерило за наказателното производство, въпреки че 63% от присъдите по данъчни престъпления са именно условни.

"Законът е предвидил възможността за неосъждани лица да се постановя условно осъждане. Това е нещо обичайно. Не ми се иска да тълкувам въпроса защо в закона има условно осъждане. Това осъждане е въпрос на правна техника и това има своето значение", обясни Цацаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR