България чества 110 години Независимост! Честит празник, българи!

Страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя
Публикувана: От:

Честваме 110 години от обявяването Независимостта на България. На тази дата през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор (1878 г.).

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов.

Още по темата

 

Според договора териториите на Северна България са включени в т.нар. Княжество България - автономно (самостоятелно) трибутарно (плащащо данък) княжество, което остава под върховната власт на султана. Южна България, под името Източа Румелия, получава административна автономия, но участва под политическата и военната власт на султана. Княжеството трябва да участва в изплащането на държавните дългове на Турция (за него е в сила режимът на капитулациите, наложен на Османската империя от Великите сили).

Компанията на Източните железници запазва своите права на територията на Княжеството. Въпреки че васалната зависимост е по-скоро формална, тя затруднява установяването на равноправни икономически и политически отношения между България и останалите държави.

На 22 септември 1908 г. с акта на провъзгласяването независимостта на България княз Фердинант I приема титлата цар. Тъй като клаузите на Берлинския договор 1878 г. са нарушени, възниква остра Балканска криза (190801909). Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България, влошават се и българо-турските отношения.

Турция настоява България да й изпрати 125 млн. франка обезщетение, за да се признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909). Българо-турско протокол (1909) и Руско-български протокол (19091). Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България.

От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България. С провъзгласяването Независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. 110 години след обявяването независимостта в страната се реализират редица инициативи. Кулминацията на честванията по традиция ще се състои във Велико Търново.

С Ден на отворени врати днес Националният военноисторически музей ще отбележи 110-ата годишнина от Независимостта. Това съобщиха от музея.

От 10.00 до 17.00 ч. посетителите ще могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков - външен министър при обявяването на Независимостта на България и главна фигура в дипломатическата й защита. Те са част от личния архив на неговата наследница Зоя Паприкова и фонда на музея.

Посетителите ще могат да се докоснат и до ключови експонати от постоянната експозиция на музея, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал стремежа на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава.

Филмите "Независима България" на Огнян Сурдолов и "Фердинанд Български" на проф. Светослав Овчаров, които ще бъдат прожектирани от 11.00 до 13.30 ч. и от 14.30 до 16.00 ч., ще обогатят знанията на посетителите за това знаково за българската история събитие.

Повече новини четете на Dnes.bg.

Снимка: Pixabay

Коментари ( 0 )