Реките в Русенско ще бъдат почистени чак след година

Жителите на региона споделят, че вече не знаят какво да правят, за да се справят с проблема

19.09.2018 | 13:32 Редактор: Ралица Братанова
Реките в Русенско ще бъдат почистени чак след година

За догодина се отлага почистването на най-критичните участъци по реките в Русенско, които са предпоставка за наводнения. 

Причината е, че тази година областните управители са подали към екоминистерството своите искания, но до края на годината се очаква да бъде осигурено финансиране само за проектирането. А едва следващата година ще се получат парите за почистването.

Жителите на с. Басарбово споделят, че вече не знаят какво да правят, за да се справят с проблема. Опитали се да направят дига със собствени средства, но не е било достатъчно.

"Оттокът е недостатъчен. Това е и благодарение на наносите, които в момента на чистенето им се оказаха над 80 см., това е много сериозен нанос, който се е натрупвал в продължение на 5-6 години", сподели пред Bulgaria ON AIR кметът на с. Басарбово Николай Колев. 

Областният управител на Русенска област Галин Григоров допълни, че за урбанизираните територии отговарят общините, извън урбанизираните отговорност носят областните управители, за самите реки отговаря МОСВ, а за дигите, и то, които са в баланса на дружеството, отговарят Напоителни системи. В сервитутните зони около мостовете отговаря АПИ, а контролът се осъществява от Басейнова дирекция и няма как всички институции едновременно да си свършат работата.