Президентът Румен Радев подписа указа! Младен Маринов вече може да поеме МВР

Рокадите в кабинета минават през парламента утре

19.09.2018 | 11:11 Редактор: Анисия Иванова
Президентът Румен Радев подписа указа! Младен Маринов вече може да поеме МВР

Президентът Румен Радев е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Указът е подписан, след като по-рано днес бяха внесени необходимите съгласувателни документи за неговото освобождаване от заемания пост, допълниха от Президентството.

Повече от седмица "Дондуков" 1 и 2 бяха в остър спор кой как си е свършил работата по освобождаването на досегашния главен секретар, който бе номиниран да оглави МВР, на мястото на подалия оставка Валентин Радев, който пък сдаде поста след трагедията край Своге, при която загинаха 17 души.

Държавният глава настояваше, че Министерският съвет не е спазил законовите процедури и той не е бил информиран за този ход, нито пък освобождаването на Маринов е било съгласувано с него.

Премиерът му отвърна, че не е нужна съгласувателна процедура, защото самият Маринов сам е пожелал да напусне поста. Подобен ход се правел само тогава, когато МС предлага на президента да назначи някого, което в случая отсъства.

В крайна сметка, след продължилите медийни престрелки, днес Румен Радев подписа указа и това отваря възможността още утре правителството да има нови трима министри, след като преди това депутатите отстранят Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков и на тяхно място одобрят Росен Желязков, Младен Маринов и Петя Аврамова. Очаква се против новите министри да гласуват само от БСП и ДПС, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от Народното събрание.