Шефът на Агенцията по горите хвърля оставка заради чумата по свинете

Обществената поръчка за оградата с Румъния била спечелена от близка до него фирма

14.09.2018 | 13:10 Редактор: Тодор Петров
Шефът на Агенцията по горите хвърля оставка заради чумата по свинете

Директорът на Агенция по горите Григор Гогов ще подаде оставка заради сигнал за конфликт на интереси. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на Централния епизоотичен съвет.

Сигналът срещу Гогов е свързан с изграждането оградата по сухопътната ни граница с Румъния, която трябва да спира свинете и разпространяването на африканската чума по тези животно в България. 

Според подадения сингал фирмата, която е спечелила обществената поръчка е свързана със семейството на Григор Гогов. Очаква се той да подаде своята оставка днес или в понеделник.

Референтната лаборатория в Мадрид е потвърдила положителните проби за африканска чума по свинете, които бяха установени още на 31 август в село Тутраканци. 

Българската агенция по безопасност на храните също участваше в заседанието на Централния епизоотичен съвет. Беше отправен призив към стопаните, които отглеждат свине в 20-километрова зона около индустриалните ферми, да ги заколят, за да се предотврати разпространението на заразата у нас. 

"Основното, за което ще предприемем действия е укрепването на биосигурността", заяви министър Порожанов.