Разбраха се: Коалицията продължава своето управление!

Заседанието между партньорите в управлението продължи 4 часа

03.09.2018 | 22:30 Редактор: Ивайло Николов
Разбраха се: Коалицията продължава своето управление!

След четиричасово заседание на коалиционните партньори във властта стана ясно, че правителството ще продължи да управлява. Патриотите и ГЕРБ са постигнали консенсус, че предсрочни парламентарни избори към този момент не са решение.

Оставките на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков обаче не са били обсъждани на днешния коалиционен съвет. Това ще стане на следващата такава среща след седмица, когато ще се обсъжда всяка оставка персонално и ще се решава дали ще има рокади в правителството.

Според зам.-председателя на ГЕРБ и председател на ПГ Цветан Цветанов с предстоящия есенен сезон управляващите ще създадат  по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията.

"Към настоящия момент няма стартирана процедура по конституционното споразумение точка 6. Съгласуването ще бъде направено в понеделник, когато ще дадем ход и на процедурата, която е свързана с правилника за организация на дейността на Народното събрание и на Конституцията. Имаме министри в оставка, но нямаме стартирана процедура, която да е с влизане на предложение в Министерски съвет за промени на състава на Министерския съвет", настоя Цветанов.

Според него стабилността днес е най-важното, за да има успех едно управление. "Ние нямаме различни тълкувания относно изпълнението на 4-годишната си управленска програма", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров добави, че се надява всички да са си взели поука и да не позволяват "разтурването" на управлението, което няма да е добро за хората. По думите му, ако правителството подаде оставка, това ще доведе до хаос и неизвестност.

"Избираме да решаваме нещата, които са по между ни-по между ни. Надявам се, че ще го изпълним това. Аз лично съм готов да го направя това. Нашите отношения да не минават първо през медиите, а да бъдат в коалиционния съвет. Ако това не може да се изпълни и не стане, тогава ще отидем към хаос", заяви Сидеров.

Красимир Каракачанов пък беше категоричен, че в малката коалиция може да имат различия и да емоционални, но не биха допуснали връщането на БСП и ДПС във властта. 

"Ние продължаваме да си бъдем различни и ще продължаваме да сме различни, защото сме различни хора. Аз се радвам, че това, което всеки един от нас подаде, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен, тази вечер се осъществи за пореден път. Коалицията е единна, вървим напред в името на България", обяви военният министър.

Други рокади по време на този коалиционен съвет не са били обсъждани.