Радев категоричен пред Ердоган: Компенсация за тракийските бежанци!

След потушаването на Илинденско-Преображенското въстание 30 000 души бягат от Османската империя в България

19.08.2018 | 14:25 Редактор: Иван Берберов
Радев категоричен пред Ердоган: Компенсация за тракийските бежанци!

Президентът Румен Радев е поставил директно въпроса за компенсация на имотите на тракийските бежанци пред своя турски колега Реджеп Ердоган. 

Това съобщи държавният глава в историческата местност "Петрова нива", където участва в Националния възпоменателен събор по повод 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Румен Радев беше посрещнат на "Петрова нива" от потомци на бежанци от Тракия. Повече от 10 години те настояват за компенсации от Анкара, след като са били прогонени от домовете си между 1903-1913 година.

Заради потушаването на Илинденско-Преображенското въстание 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България.

В храма Света Петка беше отслужена заупокойна молитва за загиналите преображенци, които се изправят срещу 350 хилядна турска войска. 

Мнозина наследници на тракийци бяха дошли на "Петрова нива" облечени като четници. През 1958 г. на поляната, където 300 делегати вземат решението за избухването на въстанието, е построен паметник в памет на загиналите герои, предаде Стиляна Георгиева.