Заради "Олимпик": Ужилените са и болници, сред които "Пирогов"!

Лечебните заведения застраховали и медицинския си персонал и оборудването си

17.08.2018 | 16:15 Редактор: Лазарина Колчагова
Заради

Разраства се скандалът с фалиралата застрахователна кипърска компания "Олимпик". След ужилените близо 250 хиляди шофьори с невалидни застраховки "Гражданска отговорност" се оказва, че потърпевши са и "Пирогов" и още три общински болници в Пловдив. 

Лечебните заведения застраховали медицинския си персонал и оборудването си в кипърския гаранционен фонд, а сега полиците им не могат да бъдат изплатени. 

А омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор и МВР да предприемат незабавни действия по казуса.

Последното, което стана ясно на извънреден брифинг на Комисията по финансов надзор е, че ще бъде назначен постоянен ликвидатор който трябва да продаде всички активи на компанията. 

Плащането на премиите ще е за всички, но не сега, а през септември. Ликвидацията започва през септември, тогава ще започнат и изплащанията.

От Комисията по финансов надзор потвърдиха, че причините са чисто финансови и ако след 10 май са продавани полици на компанията, категорично става въпрос за измама.

Всички клиенти с действащи договори имат право да получат платените премии.

Всички обезщетения ще се търсят от кипърския Гаранционен фонд.

Стана ясно, че българският клон на "Олимпик" дължи 9 млн. и 350 хил. лв. на българските си клиенти. Това съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор.

Застрахователната компания е оперирала само на територията на Кипър и България. 57 000 души вече са си купили застраховки от други компании.