Фондът за лечение на деца в чужбина ще има нов директор

Д-р Мариета Райкова напуска поста на 20 август - д-р Георги Деянов ще я замени

10.08.2018 | 19:22 Редактор: Ивайло Николов
Фондът за лечение на деца в чужбина ще има нов директор

Поредна рокада във Фонда за лечение на деца в чужбина. Д-р Мариета Райкова напуска поста на директор на фонда поради лични причини. На горещия стол сяда д-р Георги Деянов, който е работил като главен експерт в институцията. 

Историята на Фонда за лечение на деца в чужбина е изпълнена с множество скандали. В рамките на две години неговото ръководство беше сменено общо 5 пъти. За последната рокада стана ясно късно снощи.

Д-р Мариета Райкова зае поста на директор на фонда миналият септември. След по-малко от година, тя напуска поради лични причини. Проблемите в институцията изплуваха на повърхността преди 2 години след спецакция на ГДБОП. Минути преди началото на обществения съвет на Фонда беше арестуван тогавашният му директор Павел Александров, заедно с още експерти. 

На негово място седна проф. Владимир Пилософ. Той обаче подаде оставка след редица разкрити нарушения по време на управлението му и беше заменен от д-р Тинка Троева, която пък беше уволнена заради системно нарушаване на нормативната уредба.

Д-р Троева беше сменена от д-р Мариета Райкова, която беше в управата на болница "Иван Рилски" заедно с настоящия управител на здравноосигурителната каса д-р Дечо Дечев. Тя отрича решението и да е свързано с плановете на министерство на здравеопазването Фондът за лечение на деца да премине към здравната каса.

Д-р Райкова остава на поста до 20 август. След това на горещия стол сяда д-р Георги Деянов, който до май миналата година е работил като главен експерт в Фонда за лечение на деца.