Седемте арестувани заедно с Митьо Очите в Турция са предадени на МВР

В ход е и процедурата за връщането и на несебърския бос Димитър Желязков

05.08.2018 | 10:13 Редактор: Василена Василева
Седемте арестувани заедно с Митьо Очите в Турция са предадени на МВР

Седемте български граждани, задържани при специализирана полицейска операция в Истанбул, бяха предадени късно снощи по административна процедура от турските власти на представители на Министерството на вътрешните работи на България на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи пресцентърът на МВР.

Наложени са им полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа.

В ход е и процедурата за връщането и на несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите, който беше обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол и беше арестуван в столицата на Турция.

Желязков беше задържан в истанбулски хотел, а по-рано през седмицата 19 сочени за негови приближени бяха заловени в Бургаско в хода на операция срещу организирана престъпна група за рекет и наркоразпространение, припомня Dnes.bg

Оказа се, че Очите е бил придружаван в Истанбул от шефа на групата на БСП в бургаския общински съвет Бенчо Бенчев.

Общинският съветник от гражданската квота на социалистите, който извън политиката е крупен зърнопроизводител и предприемач, стана медийно известен в началото на годината около прокурорските проверки на собствениците на луксозни коли и скъпи имоти. Притежава три луксозни лимузини.

Той е сред съдружниците в охранителната фирма "Аркус-Сигурност", за която Димитър Желязков е казвал в интервюта, че е само неин консултант.

Прокуратурата и антимафиотите знаели, че Желязков е напуснал страната този понеделник, като това е станало законно – той не е бил подсъдим или обвиняем.

А спецсъдът остави снощи за постоянно в ареста и петимата задържани при спецакцията в Бургас, на които повдигна обвинения.

Междувременно след задържането на общинския съветник Бенчо Бенчев, от БСП обявиха, че той не е член на Българската социалистическа партия. Левите настояват Бенчев да напусне Общинския съвет на Бургас незабавно.