Въпреки инцидентите в планината: По-малко от 3% са застрахованите туристи

За много спасителни акции Планинската спасителна служба не е получила дължимото
Публикувана: От:

Още по темата

 

През последните седмици случаите на пострадали в планината зачестиха. Оказва се, обаче, че повечето туристи нямат застраховка и не изплащат дължимата сума за акциите, проведени от Планинската спасителна служба. 

От началото на годината спасителните акции на планинската спасителна служба само в Рила и Пирин са 1863. За статистиката през изминалата година в цялата страна са 2560. 

Оказва се, че ПСС не е безплатна, както спешната помощ. Операциите по спасяване могат да достигнат до 4- цифрени суми. Често се случва след спасителната акция спасителите да не получат пари дори за изразходваното гориво. Застрахователните компании са предвидили специална застраховка, която може да покрие средствата, изразходвани по спасителната акция, но по- малко от 3% са хората сключили таква застраховка. 

Вече можем да поръчаме застраховка и он-лайн, докато пътуваме към планината. Средната цената за застраховка за уикенд в планината е под 10 лв, а сумата, която от застрахователната компания може да изплати при евентуален инцидент е до 3000лв. 

От планинската спасителна служба препоръчват още да сключваме планинска застраховка преди всеки излет в планината. 

Коментари ( 0 )