Близо половината българи не биха подали сигнал за корупция, сочи проучване

Почти 30% от анкетираните посочват, че се страхуват от последиците и затова не противодействат

13.07.2018 | 16:56 Редактор: Лазарина Колчагова
Близо половината българи не биха подали сигнал за корупция, сочи проучване

Близо 42 на сто от българските граждани не биха подали сигнал за корупция. Това сочи проучване на тема "Обществени нагласи относно противодействието на корупцията през 2018 г.", представено от Асоциация "Прозрачност без граници" и фондация "Фридрих Еберт", пише investor.bg.

Гражданите биха подали сигнал, ако станат свидетели на корупция или имат информация за такава, до медиите – 24,5%, полицията – 20%, Комисията за противодействието на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - 13,5 на сто, контролен орган – 10,2 на сто и прокуратура - 10,1 на сто.

Най-голям процент от участниците в изследването – 71,2%, смятат, че противодействието на корупцията трябва да работи в насока разследване на корупцията на най-високо политическо ниво. Според 63,7 на сто трябва да се разследва корупцията в местната власт, а 58,5 на сто искат да се разследва корупцията сред служителите в централната администрация. 

Проучването сочи още, че 19,7 на сто от гражданите смятат, че трябва да се провеждат информационни кампании сред населението, за да се противодейства на корупцията.

Снимка: Pixabay