Малките търговци на горива с нови протести срещу банковите гаранции

Според тях законопроектът е лобистки и може да изхвърли стотици от пазара

04.07.2018 | 12:55 Редактор: Ивайло Николов
Малките търговци на горива с нови протести срещу банковите гаранции

Малките търговци на горива изразиха недоволството си под прозорците на властта, докато правителството заседава. Протестиращите са против законопроекта, който предвижда фирмите с малки бензиностанции да блокират сериозни суми под формата на банкови гаранции, както и да имат определен капитал, за да продължат да работят.

Според протестиращите проекта е лобистки и цели да превърне в монополисти няколко фирми, а стотици дребни търговци могат да бъдат изхвърлени от пазара. Малките търговци предупреждават, че това ще доведе и до повишаване на цените за потребителите.

Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с протестиращите и обяви пред тях, че народните представители на НФСБ ще внесат поправките в законопроекта, които да се гледат при второто четене в парламента, за да бъдат защитени и малките търговци.

В София протестиращите бяха първо пред сградата на Министерския съвет, след това направиха шествие по булевард "Цар Освободител", където движението беше спряно за известно време, а след това търговците на горива се спряха и пред парламента.

Освен в София, търговци на горива протестираха и на магистралата край Свиленград, където също се образува сериозно задръстване.