Поредни политически престрелки: Този път заради мигрантите

България може да приеме максимум 10 хил. бежанци, коментира вътрешният министър Валентин Радев

24.06.2018 | 13:46 Редактор: Василена Василева
Поредни политически престрелки: Този път заради мигрантите

Позицията на България за днешната среща на върха в Брюксел, на която ще се търсят решения на проблемите с бежанците, предизвика поредните политически престрелки. 

Вътрешният министър Валентин Радев определи като спекупация думите на председателя на БСП Корнелия Нинова, която тази сутрин каза, че имало скрити договорки между България и Германия у нас да бъдат върнати част от бежанците, които минаваха през страната ни и отидоха в сърцевината на Европейския съюз.

Валентин Радев категорично отрече тези твърдения и заяви, че днес в Брюксел няма да бъдат подписвани никакви договори, тъй като  срещата е чисто координационна. 

Все пак, ако в България се наложи да дойдат мигранти заради напрежение след изборите в Турция например, максимумът, който страната ни може да приеме е 10 хил. души, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Иван Иванов.

Вътрешният министър даде пример с това, че в Гърция има 50 хил. бежанци. И ако толкова дойдат у нас, то социалната ни система ще се срине.

По-рано Корнелия Нинова посочи още, че твърдението на ГЕРБ, че 6 хил. полицаи ще охраняват малките населени места е "поредното обещание" на управляващите.

В отговор от ГЕРБ прочетоха текста за своята предизборна програма и припомниха, че по време на своята кампания са обещали да има полицаи във всяко населено място, което прави около 1000 души. Такива към момента имало на разположение.

Снимка: Oлег Попов (Bulgaria ON AIR)