Борис Иванов отвлякъл възрастна жена, огнестрелно оръжие е използвано при залавянето му

Той беше хванат в нива на изхода на Летница

24.06.2018 | 09:51 Редактор: Василена Василева
Борис Иванов отвлякъл възрастна жена, огнестрелно оръжие е използвано при залавянето му

Затворникът Борис Иванов е отвлякъл възрастна жена от Летница за заложник, преди да бъде заловен. Това обяви главният секретар на МВР Младен Маринов по повод мащабната акция, която беше проведена за задържането на избягалия затворник.

Затворникът беше хванат в нива на изхода на Летница.

В операцията по издирването са участвали специализираният отряд за борба с тероризма, жандармерията и целият състав на областната дирекция на МВР в Ловеч, хеликоптер и кучета, съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

В течение за хода на операцията е бил и вицепремиерът Красимир Каракачанов, съобщава Dnes.bg

Младенов обясни, че по-сериозен сигнал за избягалия затворник е получен вчера, като е конкретизирано мястото, където за последно е бил забелязан Борис Иванов. По думите на Маринов незабавно е мобилизирано насочване на силите в този район и е осъществена мащабната операция по залавянето му.

В един момент служебните кучета са хванали следа, но заради влошените метеорологични условия и падналия дъжд е имало затруднения.

Издирването е продължило през цялата нощ, като първоначално е било в районите на селата Александрово, Дренов и Дойренци.

Малко преди обяд е получен сигнал на тел. 112 от жител на Летница, че е забелязал лицето в необитаема къща. Незабавно са били насочени повече сили към мястото.

Борис Иванов е отвлякъл възрастна жена с цел да я ползва за заложник, което е наложило използването на огнестрелно оръжие за респектиране на беглеца. Няма пострадали, обясни Маринов.

Иванов е оставил жената и е продължил да бяга, но след бързи действия на служителите на СОБТ е задържан в нива край Летница, без да се използва огнестрелно оръжие.

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обясни, че Борис Иванов е имал обща присъда от 13 години за четири престъпления, сред които изнасилване и грабеж, както и бягство от затвора край Варна.

По случая е образувано досъдебно производство. Борис Иванов ще бъде обвинен в бягство, но е възможно да му бъде повдигнато обвинение и за отвличане на възрастната жена от Летница. В момента той е в следствения арест в ловешкия затвор.

По повод критиките на опозицията Валентин Радев каза, че тези коментари демотивират състава. Нека ни критикуват - и опозиция, и всеки един, който се счита специалист, но да внимава с критиките, защото аз усещам, че хората са демотивирани, когато има такова пресиране, заяви министърът.

По този начин работим и за Колев, и за другите, но не можем да даваме подробности, когато издирваме лицата, допълни Радев.