Синоптиците от БАН на протест. Ще останем ли без прогноза за времето?

Според тях ръководството на Академията целенасочено ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им

21.06.2018 | 10:11 Редактор: Василена Василева
Синоптиците от БАН на протест. Ще останем ли без прогноза за времето?

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН излязоха на протест. Недоволството им е насочено срещу ръководството на Академията, което според тях целенасочено ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им.

Метеоролозите настояват до 2 юли БАН да предостави на института недостигащите 1 145 000лв. за осигуряване на дейността.

"Подкрепям колегите си в тяхното искане. Протестът им е основателен, тъй като отпуснатите средства са крайно недостатъчни. Допуснатата грешка трябва да се поправи", коментира пред Bulgaria ON AIR синоптикът Минчо Празников.

Молят също така Народното събрание да направи необходимите изменения в Закона на БАН, така че субсидията за издръжката им да не може да бъде преразпределяна от ръководството на академията.

"Със средствата, с които разполагаме към момента, успяваме да поддържаме всички основни системи, необходими за сигурността на страната. Когато обаче парите свършат, една след друга тези системи ще започнат да отпадат", обясни директорът на НИМХ към БАН Христо Брънзов.

Метеоролозите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени до 9 юли ще започне поетапно отпадане на част от дейностите в НИМХ.

На синоптиците са обещани 160 хил. лв., вече са преведени малко над 40 хиляди. 

Това стана ясно от среща по-късно през деня на протестиращите с министъра на образованието. 

Ако, обаче, исканите пари не бъдат осигурени, синоптиците няма да могат да продължат да работят качествено.

Обновена: 21.06.2018 г., 17:00 ч.