86 плажа по Черноморието остават неохраняеми това лято

Най-много плажни ивици без концесионер са в област Бургас – 50, 23 във Варна, а останалите 13 в област Добрич

21.06.2018 | 14:58 Редактор: Велислав Филипов
86 плажа по Черноморието остават неохраняеми това лято

И през тази година ще има стотици неохраняеми плажове по Черноморието. Към 29 март плажовете, които са останали без спасители за лятото, са били 86, както и три морски плажа за природосъобразен туризъм – Иракли, Карадере и Корал.

За Иракли и Корал проблемът пък вече е решен.

Най-много неохраняемите плажни ивици са в област Бургас – 50. 23 са във Варна, а останалите 13 са на територията на област Добрич.

За плажовете, които не са отдадени на концесия или под наем, областните управители имат грижата да осигурят спасителите, припомня министърът на туризма Николина Ангелкова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Към момента вече са предложени схеми за обезпечаване с водноспасителни дейности на няколко плажа. Те са четири в област Добрич, 19 във Варна, сред които и Офицерски и Шкорпиловци – север. 9 са в Бургас, а сред тях са Иракли и Корал.

Ангелкова отчита още, че с всяка изминала година броят на плажовете без спасители намаляват.

От началото на юни подчинените ѝ са започнали проверките на плажовете, като към момента те констатират, че повечето от стопаните са осигурили задължителните дейности за гарантиране на комфорта на летовниците.