Неудовлетворени искания: Без отделен закон за личната помощ!

Разрастват се протестите на майките на деца с увреждания

19.06.2018 | 17:56 Редактор: Тодор Петров
Неудовлетворени искания: Без отделен закон за личната помощ!

Без отделен закон за личната помощ. Това реши след двучасови дебати Националният съвет на хората с увреждания. 

Така исканията на майките на деца с увреждания не се удовлетвориха. Социалният министър Бисер Петков предложи все пак проектозаконът на омбудсмана Мая Манолова да бъде включен като точка в общ закон за социалните услуги. 

Веднага след заседанието майките на деца с увреждания категорично заявиха, че от днес протестите им се разрастват, а палатковите лагери oстават. Майките приеха остро решението, стигна се и до ескалация на напрежението. Заедно с омбудсмана Мая Манолова и представители на Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика, те се събраха да обсъдят подготвените текстовете, които настояват да влязат в пленарната зала.

По време на обсъждането градусът на напрежението се покачи много и всички институции, включително синдикатите, застанаха срещу исканията на майките на деца с увреждания, подкрепени от омбудсмана.

"Все още сме твърде емоционално натоварени. Това, в което днес бяхме обвинени от председателя на КТ "Подкрепа", беше меко казано отвратително и срамно. Най-тъжното за нас е, че беше силно ръкопляскано от представителните организации на хора с увреждания. Продължаваме да искаме закон за личната помощ, който им бяхме предоставили", коментира пред Bulgaria ON AIR една от протестиращите майки.