Показват автомобили, задвижвани от водород пред НДК

Събитието е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС

27.05.2018 | 13:42 Редактор: Василена Василева
Показват автомобили, задвижвани от водород пред НДК

Автомобили, задвижвани от водород превземат центъра на София. Те ще могат да се видят и тестват днес и утре от 11 до 16 часа в района на НДК. Всички желаещи, които имат шофьорска книжка, ще могат да се качат на серийните модели, предлагащи се в редица страни -  "Тойота Мирай" и "Хюндай" ix35 Fuel cell, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Даниела Пехливанова.

Автомобилите се задвижват от електричество, което се получава след реакция на водород от резервоара и кислород от въздуха в горивна клетка, като отпадният продукт е вода. Горивните клетки се считат за надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни сгради до металургични комбинати.

Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100% възобновяеми източници, каквито са вятърната или слънчевата енергия. 

Събитието е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Провежда се с подкрепата на евродепутата Петър Курумбашев, Българската академия на науките, Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и Асоциацията на европейската индустрия "Водород Европа".

Пред НДК ще бъде направена демонстрация и на зареждане на водороден автомобил с гориво от специална станция, като за пет минути той ще получи водород за 500-километров пробег.

A София скоро ще си има първия в страната тролейбус, задвижван с водород. В следващите години десет водородни станции ще бъдат изградени в цялата страна, първата от които ще бъде монтирана на пристанището в Бургас.