Редица тържествени събития в София по случай 24 май

В 11:00 часа започва официалната церемония пред Националната библиотека

24.05.2018 | 07:50 Редактор: Тодор Петров
Редица тържествени събития в София по случай 24 май

Тържественият молебен по повод 24 май в катадрелата "Св. Алексндър Невски" ще бъде отслужен в 10:00 часа от Мелнишкия епископ Герасим.

В 11:00 часа започва официалната церемония пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Хорът на Музикалното училище ще изпълни химна "Върви, народе възродени", а приветствия ще произнесaт кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев и министърът на образованието Красимир Вълчев. 

В тържествата за поредна година ще се включат и ученици от Софийската духовна семинария. Деца от училището в Горна Баня ще рецитират стихотворението "Аз съм българче". От 11:30 ще бъде открита изложбата "Българската ръкописна традиция през вековете".

За първи път пространството около НДК ще се превърне в сцена на празника на българската просвета и култура и славянската писменост. От 17:00 ч. в парка зад двореца започва празнична програма на открито с участието на музикалните състави на БНР, именити български музиканти, артисти и художници. 

Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще изпълни специално за празника химна "Върви, народе възродени".