Шествия, слова, песни, икони: България празнува 24 май!

Премиерът Бойко Борисов почете празника в Рим заедно със Зоран Заев

24.05.2018 | 13:06 Редактор: Тодор Петров
Шествия, слова, песни, икони: България празнува 24 май!

С празнични шествия България днес отдава почит към просветителското дело на Светите братя Кирил и Методий - донесло така чаканата книжовност и знание за българите и за целия славянски свят. В София шествието стигна до паметника на равноапостолите пред Народната библиотека.

Десетки хора продължават да се стичат, за да поднесат венци пред паметника на Кирил и Методий. Официалните чествания в столицата започнаха още в 10 часа тази сутрин, като от президентството тръгна тържествено шествие, предвождано от кмета Йорданка Фандъкова, държавния глава Румен Радев и министъра на образованието Красимир Вълчев. Към шествието се присъединиха и от академичната общност.

В 11 часа церемонията пред Националната библиотека започна с тържествен водосвет, след което имаше официални слова от страна на кмета на София и президента Румен Радев.

Празникът ще продължи през целия ден, като вратите на Национална библиотека ще останат отворени за посетителите, които могат да разгледат няколко тематични изложби.

Честванията във Велико Търново започнаха в 10:30 часа с празнично шествие, което обиколи централната част на града. В него се включиха над 700 ученици, деца от детски градни, културни дейци и общественици. Шествието по традиция бе водено от иконите на светците, които почитаме в днешния ден.

Празникът във Велико Търново продължава с богата програма, а десетки жители и гости на града се изкачват на крепостта Царевец.

А премиерът Бойко Борисов присъства на молебен в чест на празника на българската азбука  в базиликата "Сан Клементе" в Рим. Заедно с Борисов е и премиерът на Македония Зоран Заев. След това двамата се отправиха към базиликата "Санта Мария маджоре". Двамата премиери ще се поклонят и пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов в сърцето на Рим. Утре Борисов е на аудиенция при главата на Римокатолическата църква папа Франциск.