Радев пред Медведев: Русия винаги е била наш стратегически партньор в енергетиката!

Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, каза президентът

21.05.2018 | 19:18 Редактор: Василена Василева
Радев пред Медведев: Русия винаги е била наш стратегически партньор в енергетиката!

Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Дома за приеми на правителството на Русия в Москва.

Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, каза Радев.

"В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие", добави Румен Радев.

По думите му стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности, и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията.

Румен Радев изтъкна също като много важно да продължават традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където съществува интензивен обмен, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия е в Москва.

В Москва Румен Радев поднесе венец пред паметника на Светите братя Кирил и Методий и отдаде почит пред паметника на героите от Плевенската епопея в Руско-турската Освободителна война от 1877-1878  г.

Утре в Сочи българският държавен глава ще се срещне със своя руски колега президента Владимир Путин.