За Балканите няма друга перспектива, освен европейската, отсече Туск

Те са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност, обяви председателят на ЕС

17.05.2018 | 18:03 Редактор: Василена Василева
За Балканите няма друга перспектива, освен европейската, отсече Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи срещата на върха с лидерите на ЕС и лидерите на Западните Балкани като добра и плодотворна.

Той увери, че няма друга перспектива за Западните Балкани, освен европейската. "Не виждам друго бъдеще да Западните Балкани. Те са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност", каза Доналд Туск.

Той добави, че по време на срещата е обсъждано как да се подобрят връзките със Западните Балкани. В програмата за приоритетите е записано да се удвоят средствата за Еразъм + и намаляване на таксите за роуминг и подобряване на условията за инвестиции.

Програмата за свързаност не е алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начинът да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, каза той.

Туск обясни и че срещата ЕС-Западни Балкани ще бъде повторена и по време на европредседателството на Хърватия през 2020 г.

Доналд Туск коментира и ядреното споразумение с Иран, от което САЩ се оттегли преди дни. Председателят на Европейския съвет обяви, че ЕК ще подкрепя сделката, докато Иран се ангажира с нея.

По въпроса с търговията на ЕС със САЩ Доналд Туск каза, че Европа е готова за либерализация, но само ако няма ограничения за търговията със стомана и алуминий.

Oще новини четете в Dnes.bg

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)