На среднощна среща: Борисов, Макрон и Меркел търсят решение за превозвачите

Направили сме максимален диалог, заяви българският министър-председател

17.05.2018 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
На среднощна среща: Борисов, Макрон и Меркел търсят решение за превозвачите

Заради исканията на превозвачите късно снощи премиерът е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщи самият Борисов. 

Срещата е била след неформалната вечеря на европейските лидери. Макрон и Меркел са потвърдили готовността да обсъдят още веднъж с експерти и Еврокомисията спорните въпроси. 

Тримата са обсъдили проблемите, свързани с новата еврорегулация на дейността на превозвачите, които днес блокират София с масов протест.

Темата беше повдигната и преди началото на срещата на върха в НДК, където безпрецедентно на една маса сядат лидерите на европейските страни и на 6 държави от Западните Балкани.

"Снощи до 2:30 часа с Меркел, Макрон, транспортния министър Московски, финансовия министър... текст по текст, дума по дума сме гледали. Максимален диалог сме направи. Основният им аргумент е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин, не спят на хубави места, не поддържат най-добрите хигиенни навици", обясни Борисов.

"Трябва да се намерят добри условия за социалния проблем с тях", заяви Ангела Меркел.

Меркел коментира и ядреното споразумение с Иран, от което САЩ се оттеглиха.

"Европейските страни се обединихме, че ядрената сделка с Иран не е перфектна. Европейският съюз разглежда темата. Въпросът е да изградим обща позиция, за да работим заедно", посочи германският канцлер.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)